Sokobanja je poznato turističko odmaralište i lečilište na jugoistoku Srbije. Okružuju je planine Ozren, Devica, Janior, Rtanj i Bukovik. Najlakše se do Sokobanje dolazi odvajanjem sa autoputa Beograd - Niš kod Aleksinca, prolaskom kroz Aleksinac i pored prelepog Bovanskog jezera. Kroz Sokobanju prolazi i reka Moravica, brdsko planinska reka, prelepog kanjona koja je u letnjim mesecima pravo osveženje, kako za meštane, tako i za turiste. Iako je Sokobanja od davnina poznata kao lekovito mesto, izgleda da se tek danas odaje pravo priznanje njenim potencijalima.

Ono što WHO (Svetska Zdravstvena Organizacija) definiše kao WELNESS („dobar život”) i preporučuje kao rešenje za probleme savremenog života : stres, zamor...poznato je i stanovnicima Sokobanje i njenim gostima odavno. Prošetajte se i Vi našim mirisnim parkovima punih ozona, posetite srednjovekovni Sokograd (izgrađen u IV veku), okupajte se u Amamu i brzo ćete osetiti sve ono što su govorili o Sokobanji Ivo Andrić, Branislav Nušić i Isidora Sekulić.

U Sokobanji postoje tragovi naseljavanja još od neolita, a poznata je kao banja i u doba Rimljana. Kada je Srbija ušla u sastav Otomanske imperije, Sokobanja je bilo mesto u koje su Turci dolazili iz svih krajeva carstva, o čemu svedoči sačuvano, i još uvek u funkciji „Tursko kupatilo” (Amam).

Danas je to jedna od najpoznatijih i najposećenijih banja u Srbiji, pogodna i za aktivno lečenje (zahvaljujući vrhunskim medicinskim ustanovama - Specijalne bolnice Ozren, Sokobanja...), kao i za one koji odmor žele da provedu u prirodnom, nezagađenom ambijentu. Poslednjih godina se sve više radi na „ekološkom” turizmu i organizovanju stranih turista.